Menu Sluit search

Maand van de tandhygiëne

12 maart 2024

Wanneer het gaat om de verzorging van de hond, wordt soms het belang van tandhygiëne over het hoofd gezien. Gebitsproblemen bij honden (en katten) komen echter vaker voor dan je denkt. Elk jaar in maart wordt dit probleem onder de aandacht gebracht tijdens de ‘Maand van de tandhygiëne’. Natuurlijk verdienen onze vrienden ook de rest van het jaar aandacht! 

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen is de vorming van tandplak of tandsteen. Deze worden in de mondholte gevormd door bepaalde bestanddelen in het speeksel.

Tandplak is een zachte witte of gele laag en bestaat uit bacteriën, afweercellen, calcium en fosfof & wordt op termijn omgevormd tot tandsteen. Tandsteen is erg hard en zal tandvlees gaan wegduwen. Het is verkalking op de plekken waar speeksel vrijkomt. Het tandvlees gaat hierdoor ontsteken en dat is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar kan er voor zorgen dat tanden en kiezen los gaan zitten of infecties ontstaan in het hele lichaam. 

Uit voorzorg de tanden schoon houden is de boodschap! Hier volgen enkele tips:

Tanden poetsen

De tanden van je hond poetsen klinkt gek, maar poetsen is de meest efficiënte manier om tandplak en tandsteenvorming te voorkomen. Je hoeft dit niet dagelijks te doen, maar hoe vaker je het doet – hoe beter voor het gebit van de hond.

Het is belangrijk hier op jonge leeftijd mee te beginnen, zo went het dier sneller aan het idee, aan de tandenborstel en aan de tandpasta

In tandpasta voor mensen zitten ingrediënten als fluor, welke giftig zijn voor honden. Gebruik dus tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt, deze hebben dikwijls een smaakje (bv. rundsvlees) en mag ingeslikt worden. Gebruik een hondentandenborstel of borstel die over de vingertop gaat. Reinigingsdoekjes

Een alternatief zijn tandendoekjes. Deze zijn gemaakt om tegen de tanden van de hond te wrijven en zo tandplak te verwijderen en de mondgeur te neutraliseren. Dental toys

Honden zijn uiteraard dol op traktaties zoals kauwstrips, beentjes of specifiek speelgoed.. Deze traktaties zijn gemaakt om de opbouw van tandplak te verwijderen en bevatten vaak enzymes die de vorming van tandsteen tegenwerken. Ze worden in het algemeen meer gewaardeerd door de honden, en doen goed werk om de mond schoon te houden.

Vragen over onze merken?

We helpen je graag verder!  • voor dierenspeciaalzaken, tuincentra, dierenartsen, professionele kwekers & pensions
  • ondersteuning en advies op maat
  • introductieaanbiedingen