Nagels knippen bij je hond en kat
2 maart 2023
2 maart 2023
Nagels knippen is een onderdeel van de verzorging van je huisdier. Ook bij honden en katten die veel buiten zijn is het toch aangeraden om regelmatig te controleren of ze niet te lang zijn. Zeker bij de duimnagels die de grond niet raken. Dit niet alleen vanwege het loopcomfort, maar ook om problemen en pijn in de toekomst te voorkomen. Hoe je nagels het beste kunt knippen, dat lees je hier.
Als de nagels de grond raken zijn ze bij de meeste honden te lang. Je kan dit bijvoorbeeld testen door een blad papier onder de poten te schuiven, voel je weerstand dan zijn de nagels te lang. Ook als je ze hoort tikken op de grond, ze krom groeien, je hond begint te nagelbijten. Als de tenen scheef beginnen staan dienen de nagels dringend geknipt te worden.
Over het algemeen wordt aangenomen dat je best iedere 8 weken de lengte van de nagels van je hond nakijkt.
Het leven is het bloedvaatje wat door de nagel van je hond loopt. Als een hond lichte nagels heeft is het leven duidelijk te zien. Je ziet dan een roze, vleeskleurig gedeelte. Dit is gevoelig weefsel waar je absoluut niet in mag knippen. Je knipt best minimaal tot 2 mm van het leven.
Bij donkere nagels kan je jammer genoeg langs de buitenkant niet zien waar het leven begint. Dan kan je steeds kleine stukjes afknippen tot dat je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan zit je vlakbij het leven.
Als je per ongeluk toch in het leven knipt kan je het bloed stelpen door er aluin op te doen en een gaasje. Dit kan voor je hond wel een pijnlijke ervaring zijn waardoor je het knippen mogelijk opnieuw zal moeten trainen. Als het bloeden niet stopt neem dan contact op met uw dierenarts.
Je laat je hond best als puppy al wennen aan het knippen van nagels. Ook oudere honden kan je trainen kleine stappen, met veel tijd en geduld. Bijvoorbeeld met de volgende stappen:
Mogelijk zal je dit over meerdere trainingssessies moeten spreiden. Neem alle tijd om goed te trainen zodat het in de toekomst steeds makkelijker zal gaan.
Als je het lastig vindt om zelf de nagels van je hond te knippen kan je hiervoor altijd terecht bij je dierenarts of bij de hondentrimmer.
Heb je gemerkt dat je kat regelmatig op zijn nagels bijt, of hoor je ze tikken tegen de grond? Dan is het tijd om de nagels van je kat te knippen. Als je kat begint te manken of veelvuldig aan zijn poot lijkt is het hoog tijd om haar last te verlichten.
Hoe vaak je de nagels van je kat moet knippen is zeer afhankelijk van hoe vaak ze buiten komt. Buitenkatten slijten makkelijk hun nagels en buiten het duimpje dienen deze zelden geknipt te worden. Controleer hun nagels 2 tot 3 keer per jaar. Bij binnenkatten slijten de nagels nauwelijks, een goede krabpaal kan helpen, maar hier wordt een controle toch om de 8 weken aangeraden.
Het leven is het bloedvaatje wat door de nagel van je kat loopt. Bij een kat met lichte nagels herken je het leven aan het donkerroze gedeelte. Dit gedeelte is uiterst gevoelig en goed doorbloed. Het is zeer belangrijk dat je dit niet raakt bij het knippen.
In het geval van donkere nagels is het verschil amper te zien. In dat geval is het aan te raden de nagels door een trimmer of dierenarts te laten knippen, of alleen het uiterste puntje van de nagel te vijlen in plaats van te knippen.
Als je per ongeluk toch in het leven knipt druk dan meteen een steriel gaasje op de wond en neem direct contact op met de dierenarts.
Alleen of met twee - aangezien je zowel je kat moet vasthouden en tegelijk zijn pootje stilhouden kan het soms makkelijker zijn om met twee vertrouwde personen de nagels van je kat te knippen. Zorg dat jullie zelf ook ontspannen zijn want je kat zal meteen jullie gemoed aanvoelen.
Mogelijk zal je dit over meerdere trainingssessies moeten spreiden. Neem alle tijd om goed te trainen zodat het in de toekomst steeds makkelijker zal gaan.
Als je het lastig vindt om zelf de nagels van je kat te knippen kan je hiervoor altijd terecht bij je dierenarts.