Menu Sluit search

Creëer een veilige haven voor je viervoeter

20 december 2022

Waarom een veilige haven creëren?

Mens en dier, we hebben allemaal een plaats nodig waar we ons veilig voelen en tot rust kunnen komen. Vooral in tijden dat de dagdagelijkse routine wordt omgegooid, je viervoeter veel alleen zit of ongekende prikkels de vertrouwde omgeving verstoren, zoals bijvoorbeeld tijdens het eindejaar. Vuurwerk zorgt bij veel huisdieren voor angst en stress, waardoor ze proberen te vluchten. In huis doen ze dit door zich te verstoppen op een plaats waar de geluiden minder hoorbaar zijn zoals bv. in een bench. Door een vertrouwde plek te creëren waar je viervoeter zich kan terugtrekken zal het minder stress ervaren.

Hoe een veilige haven creëren?

Veilige haven - hond in bench


Zorg voor een plaats waar je huisdier zich kan terugtrekken. Installeer een bench (minstens een week op voorhand) op een rustige plaats en leg een groot deken erover zodat het geluid wordt gedempt en lichtflitsen minder zichtbaar zijn.

Laat het deurtje van de bench altijd open staan tijdens momenten van spanning of stress.


Calm down pad


Plaats een  Calm down pad in de bench, deze bevat een kruidenmengeling die er voor zorgt dat je hond zich rustiger voelt (niet bruikbaar voor katten).

Chewbo bone


Zorg voor afleiding: geef bijvoorbeeld een Chewbo bone aan je hond om op te knabbelen.

Lecca mat


Dankzij een Lecca mat kan je viervoeter op een rustig tempo wat eten zonder te schrokken.

Terra Canis


Verwen je hond met lekkere voeding van Terra Canis. Let op dat je de hoeveelheid beperkt.


Extra tips tijdens het vuurwerk

Ga ruim voor middernacht uitgebreid naar buiten met je hond, zodat hij nog rustig zijn behoefte kan doen. Eens als het vuurwerk van start gaat is het belangrijk dat je leert herkennen wanneer je hond angstig is. Let op signalen zoals de oren plat of opzij houden, nerveus rondlopen of weglopen, hoog blaffen, hijgen, lippen aflikken en overdreven alert zijn. Blijf in dat geval zo veel mogelijk in de zelfde ruimte als je viervoeter en zorg dat hij toegang heeft tot zijn veilige nest.

Voorkom zo veel mogelijk blootstelling aan het vuurwerk zodat er geen nieuwe negatieve ervaring wordt opgedaan. Dwing je hond dus niet om naar buiten te gaan met de bedoeling om hem er aan te laten wennen, dit heeft een tegengesteld effect. Sluit alle ramen, deuren en rolluiken om zo veel mogelijk licht en geluid buiten te houden. Sluit je hond zeker niet op in een kamer of bench, zo kan hij in paniek raken. Verstopt je huisdier zich als hij het geluid hoort, laat hem liggen en probeer hem er niet uit te halen, hij voelt zich er veilig.

Blijf vooral zelf rustig, zo zal je hond zich sneller op zijn gemak voelen en merken dat er geen gevaar is. Komt je hond steun zoeken door tegen je aan te liggen, laat hem zijn gang gaan als het hem kalmeert. Gedraag je ontspannen en niet overdreven bezorgt. Door je aanwezigheid geef je hem al een grote steun! Je kan hem altijd aaien of drukpuntmassage geven (maak rustig cirkelvormige bewegingen aan de oor basissen, de achterkant van de schedel, tussen de ogen, aan het kaakgewricht en de schedelrand). Word vooral niet kwaad en straf je trouwe vriend niet. 


Vragen over onze merken?

We helpen je graag verder!

  • voor dierenspeciaalzaken, tuincentra, dierenartsen, professionele kwekers & pensions
  • ondersteuning en advies op maat
  • introductieaanbiedingen